S-pentue

isä :
emä :

Khattaf

Thurayah

Khattaf

Thurayah

Khattaf (Syyrian tuonti)
x
Thurayah (Qatarin tuonti)


Synt. 7.6.2007
5 urosta & 1 narttu,
3 hapsullista & 3 sileäkarvaista

Värit valkoinen, punainen maskilla,
soopeli maskilla, bl/tan maskilla, tricolour maskilla.

Päätin astuttaa N-pentueeni emän Lublubin ihastuttavalla syyrialaisella Khattafillani, sillä ajattelin niiden täydentävän toisiaan hyvin niin rakenteen kuin luonteidenkin puolesta. Lublubin edellisen pentueen hermorakenteissa on toivomisen varaa ja toivoin Khattafin yliösosiaalisen ja itsevarman persoonallisuuden tasoittavan mahd. taipumuksia sellaiseen.

Aiemmin olen kuunteluttanut jalostuskoirieni sydämet eläinlääkärillä, nyt päätin ruveta käyttämään kardiologin, Seppo Lambergin, palveluksia. Lublubilla ei ollut sivuääniä, mutta Khattafilta löytyi lievä, 1. asteen sivuääni. Ultrassa ei näkynyt mitään, mutta Dopplerilla virtauksia tutkiessa löytyi minimaalinen vasemman eteiskammion läpän vuoto, joka aiheutti sivuäänen. Huolestuin tästä kovin, joten konsultoin paitsi kardiologia myös jalostustoimikuntaa ja USA:n Saluki Health Projectin salukien sydäntutkimusta johtavaa lääkäriä. Selvisi että 1/3-1/2 pistokokein tutkituilla salukeilla on sivuääni, mutta vain murto-osalle tulee sydänoireita/-muutoksia. Lievä läppävuoto voi aiheutua esim. tulehduksesta eikä sen näin ollen tarvitse olla synnynnäinen saati perinnöllinen, joskin sellaisiakin läppävikoja ja -sairauksia esiintyy. Keskusteltuani näiden tahojen sekä pennunvarajien kanssa päätin jatkaa kuten olin suunnitellut. Lisäksi päätin vastedes tutkituttaa luovutusikäiset pennutkin kardiologilla. Näin tehtiin S-pentujen kanssa ja 7-viikkoisina kellään ei ollut sivuääntä.

Khattafin sydän tutkittiin uudelleen (sydänkuuntelu, ultra ja Doppler) pentujen ollessa n. 15 kk - sydänääni oli yhä yhtä lievä, eikä sydämessä ollut muutoksia, läppä ei ollut paksuuntunut eikä vääräsuuntainen virtaus lisääntynyt. Kardiologin mukaan vaiva on näin ollen "käytännössä/kliinisesti merkityksetön", joskin kaikissa sydäntutkimuksissa toki on muistettava että ne näyttävät vain senhetkisen tilanteen. Samalla Khattaf TgAA-testattiin tuloksella TgAA-negatiivinen, joten sikälikin hyviä uutisia :) Khattaf ultrattiin jälleen 2012 ja sydän edelleen samanlainen eli terve. Silmät peilattiin 2015, nekin ok :)

Lublub oli jälleen loistava emä - sillä oli ilo teettää pentuja, sillä se nautti täysillä koko prosessista astutuksesta, odotuksesta ja synnytyksestä pentujen hoitoon, ja tuo kaikki oli sille näennäisen helppoa. Jälleen se putsasi ja imetti pentuja pitkään ja hartaasti. Myös Khattaf nautti suunnattomasti pennuista ja niiden kanssa leikkimisestä :) Olin odottanut pelkästään sileitä, mutta sainkin 3 hapsullista ja 3 sileäkarvaista pentua. Sirhanilla on ratakirjat, mutta loukkaantumiset ovat haitanneet sen uraa.

S-pentue on toistaiseksi ollut varsin terve. Yhdellä pojista, Saroukhilla, oli luukalvontulehdus toisen koiran pureman vuoksi, mutta se parani hyvin. Toisella, Sirhanilla, irtosi yhdessä kesässä kannuskynnet, mutta vaiva ei ole uusinut. Kaunista sijoitusnarttuani Shasaraa en ikävä kyllä tule käyttämään jalostukseen, sillä sen hermorakenteessa on toivomisen varaa. Se on myös paukkuarka. Sitä vastoin Shahin tuli isäksi Qashani L-pentueelle 2012 ja toivon, että Saroukhista tulisi isä 2015. Shadid on sydänultrattu (ok) 2011 ja TgAA-testattu (neg.) 2010. Shasara on sydänkuunneltu (ei sivuääniä). Shahin sydänultrattiin 2012 (ok), Sirhan 2013 (ok) ja Saroukh Simäpeilattiin ja sydänultrattiin 2015 (molemmat ok). Pentueen vanhemmat on DLA-profiloitu ja S-pennut ovat eriperintäisiä.


Khattaf

Thurayah

Urokset

Nartut

Kuvia

S-pentue 6. päivänä

S-pentue 13.6.2007

S-pentue 28.6.2007

S-pentue 7.7.2007

S-pentue kuuden viikon ikäisenä

S-pentue 21.7.2007

isä:

Khattaf (s)

imp. Syyria

Janah (s)

Janah
Joukha
Tayra (s)
Unknown
Unknown

emä:

Thurayah (s)

imp. Qatar

Qartas (s)
Al-Ruqi
Qaisuma
Yasmine (s)
Al-Dukhan
Leila