Idan Atiq Rafiq

Idan Atiq Rafiq 6 v

FIN KVA-MCVM-08 Idan Atiq Rafiq
imp. Israel
s. 26.8. 2002
Om. Sami Suomela, Mia Salmi & Micaela Lehtonen
Kasv. Tzviah Idan & Kuti Aharon, Israel

Loppusyksystä -02 kyproslainen ystäväni Svetlana Panova lähetti minulle kuvia Israelissa olevasta, tuolloin parikuisesta aavikkosalukipentueesta, josta tämä oli valitsemassa pentua ja halusi mielipiteeni. Ystäväni valitsi grizzlen Nassimin ja sen sukulaisten kuvia katsellessani mietin että siinäpä saattaisi tulevaisuudessa olla sulhanen Qatarista tuomalleni Lublubille.
 
Kului pari kuukautta ja tasaisin väliajoin kaivoin esiin pentueen kuvia ja ihailin etenkin Rafiq-nimistä urospentua, jonka nimi tarkoittaa ystävää. Lopulta kirjoitin Rafiqin kasvattajalle Tzviah Idanille kysyäkseni sattuisiko pentueesta olemaan uroksia vapaana. Ilokseni sain valita mieleiseni kenneliin jääneistä pojista ja valinta osui tietysti pikkuiseen Rafiqiin sen ihanan rakenteen takia.

Rafiq 2 v

Olin juuri astuttamassa Negevin tuontiani Farhaa joten itselleni en voinut Rafiqia ottaa, niin paljon kuin mieleni tekikin omia se itselleni. Hieman aiemmin luonani oli käynyt ihana, salukinpennusta kiinnostunut pariskunta joilla ennestään oli mm. rhodesiankoiria. Meillä synkkasi heti loistavasti ja kynologiset ideologiatkin natsasivat saumattomasti, joten ajattelin heidän olevan ihmisiä joiden kanssa voisi tehdä yhteistyötä. Ilokseni tämä pariskunta, Mia Salmi ja Sami Suomela, innostuivat ajatuksesta, sillä heidän mielissään oli jo aiemmin kummitellut haave alkuperämaiden tuonneista. Koska minulla oli ennestään hyvät suhteet Israeliin saimme prosessin käyntiin ennätysajassa ja jäimme malttamattomina odottamaan Rafiqin saapumista.

Rafiq 10 kk

Rafiqissa ihastuimme paitsi sen ulkonäköön myös sen autenttiseen aavikkotaustaan. Sen molemmat vanhemmat oli hankittu beduiinikasvattaja Jumaa el Abiedilta, intohimoiselta metsästäjältä, joka edelleen asuu teltassa Rahatin liepeillä Negevin autiomaassa. Rafiqin isänisä on kermanvärinen hapsullinen Johnny, Negevin legendoja ja Jumaan kaikkien aikojen paras metsästyssaluki. Isänemä taas oli kaunis sileä Warda, "Ruusu", joka valitettavasti kuoli synnytyskomplikaatioihin 6-vuotiaana kun Rafiqin isä Rasas, "Luoti", syntyi.

Rafiq

Rasas olikin aikamoinen tähdenlento, jonka Tzviah sai Jumaalta sen ollessa 4-vuotias. Ensimmäisessä näyttelyssään suoraan aavikolta tullut Rasas olikin kaikkien rotujen BIS! Zafra Sirikin sanoin, "Se oli sen ensimmäinen näyttely, mutta se astui kehään kuin kuningas". Ikävä kyllä Rasas myrkytettiin syksyllä -02 joten Rafiqin 10-päinen pentue jäi sen ainoaksi.
 
Rafiqin emän, sileän jännittävänvärisen Baudankin Tzviah sai oppi-isältään Jumaalta. Uudessa kodissaan se sai nimen Leila ja Rafiqin pentue on sen kolmas. Se on jättänyt jännittävää väriään myös pennuilleen ja Rafiqinkin pentue oli värikylläinen: oli grizzlejä, kermanvärisiä, parteja ja emän värisiä harmahtavia nyyttejä. Leilan vanhemmat Bonny ja Phantom ovat myös sileitä, samoin kuin sen emänisä Riach joka myös nykyään asustaa Tzviahin hoivissa.

Rafiq

Rafiq sisaruksineen kasvoivat farmilla Galileassa missä Tzviah kasvattaa myös arabialaisia täysverisiä, ja pienestä pitäen lapsoset tottuivat hevosiin, vuohiin ja muihin koiriin. Myös Jumaa kävi katsomassa pentuja ja kun häneltä pentujen ollessa parikuisia kysyttiin hänen suosikkipentuaan Jumaa totesi ettei parasta vielä voinut tietää - eiväthän ne olleet vielä metsästäneet. Yksi pennuista on kuitenkin annettu takaisin beduiineille jatkamaan sukunsa kunniakasta metsästäjän tehtävää.
 
Jokunen viikko ennen Suomen-matkaansa Rafiq muutti Tzviahin kaupunkiasuntoon Tiberiakseen tottuakseen hieman uuteen elämäntyyliinsä, ja sopeutui loistavasti ottaen kaiken irti lisääntyneestä huomiosta. Sillä välin me tulevat "vanhemmat" hermoilimme ja odotimme ja vihdoin Ystävänpäivän vastaisena yönä 13.2.03 singahdimme kaikki kolme malttamattomina kentälle kynsiämme pureskelemaan. Tunne oli uskomaton kun ihana ystäväni Zafra, joka jälleen oli tuontimme saattajana, vihdoin tuli portista työntäen edellään lentokoppaa jossa piskuinen salukipoikamme kyyhötti.

Rafiq

Avasimme boxin ja Zafra laittoi Rafiqille hihnan, mutta pojalla ei ollut mikään kiire ulos turvallisesta pesästään. Tulihan se kuitenkin ja pääsi heti uuden iskänsä Samin syliin, minne se kiitollisena painautui meidän taivastellessamme sen kauneutta. Se on kuviaankin upeampi, ihanasti rakentunut uros jolla on epäilemättä kaunein koskaan näkemäni ilme.
 
Kiittelimme Zafraa, vaihdoimme kuulumisia ja sitten lähdimme kohti parkkihallia, jonka ulkopuolella Rafiq käveli jo nätisti hihnassa ja sai ensikosketuksensa lumeen, mitä poika ei hirveästi kerennyt ihmettelemään. Se kiipesi pakettiauton takaosaan, tutki hetken hajuja ja kävi sitten hämmentyneenä mutta rauhallisena nukkumaan koiratakin päälle uuden laumansa hajuja haistellen.

Rafiq

Kotimatka meni upeasti, Rafiq oli hiljainen ja rauhallinen ja nukkui nätisti omalla paikallaan. Etupenkillä istui kolme vähintään yhtä hämmentynyttä uutta omistajaa onnelliset hymyt huulillaan pennun kauneutta ylistäen. Hauholla minä jäin kyydistä, lupasin Rafiqille tulla käymään seuraavalla viikolla useamman filmirullan kera ja toivottelin onnea uudelle perheelle. Vaikka kieltämättä olenkin pikkuriikkisen kateellinen siitä että Mia ja Sami saavat ihailla Rafiqia jokaikinen päivä, niin tuntui todella hyvältä nähdä miten onnellisia he olivat. Tiedän että heidän yhteisestä elostaan tulee upea seikkailu.

Basma, Lublub, Rafiq & Sami

Aikaisempien aavikkotuontiemme tapaan se sopeutui vaikeuksitta uuteen tilanteeseensa ja on jo täysin adoptoinut uudet vanhempansa ja vaikeuksitta tutustunut perheen useaan koiraan, kissaan ja kaikenlaisiin lintuihin kanoista riikikukkoihin. Ihailen suunnattomasti aavikkosalukeiden sopeutumiskykyä, rohkeaa tasapainoista luonnetta ja kaikenkattavaa yhteistyökykyä. Tulevaisuus näyttää ruusuiselta...

Rafiq

Sain hienon tilaisuuden tutustua Rafiqiin paremmin sen ollessa luonani hoidossa pari viikkoa joulun 2003 alla ja ihastuin siihen entistä enemmän. Se on todella tyypillinen aavikkosaluki: äärettömän hellä ja nöyrä ihmisen kanssa mutta rauhallisen itsevarma koirien kanssa.

Viime vuosina Rafiqin lauma on kasvanut kahdella ihmislapsella, sinikelta-aralla, erinäisillä kissoilla, sekä kasvateillani Qashani Touman Hama ja Qashani Sirhan Arabi.

Rafiqin paras näyttelytulos on ERI ja luokkasijoitus vuoden 2003 erkkarista, kasvattajatuomari Karen Fischerillä (Englannin Ruweis Salukit). Toukokuussa 2007 siitä tuli Suomen ensimmäinen maastovalioitunut aavikkosaluki!

Rafiq on isänä 2005 syntyneelle Qashani N-pentueelle (emänä Thurayah eli Lublub) ja 2007 syntyneelle Larelinan U-pentueelle (emänä Wallaby's Umm Uzuna), joka on Suomen ensimmäinen aavikko x länkkäriyhdistelmä.

Rafiq on TgAA-testattu (neg.) 2007 ja sydänkuunneltu monet kerat (ei sivuääniä). Kesällä 2009 se loukkaantui radalla, diagnoosi selkäydininfarkti, jota ei onneksi pidetä perinnöllisenä. Rafiq on toipunut ällistyttävän hyvin, mutta kroppa on yhä kipeä. Sen selkä röntgattiin onnettomuuden yhteydessä, ranka normaali.

Qashani Nujaima al-Hasa, Najiya Bint Lub, Rafiq & Lublub kesällä 2005


isä:

Rasas
of Rahat (s)

Johnny of Rahat
imp. Jordan
Unknown
Unknown
Warda of Rahat (s)
Holobay
Risha

emä:

Bauda (Leila)
of Rahat (s)

Bonny of Rahat (s)
Unknown
Unknown
Phantom of Rahat (s)
Riach 2 of Rahat
Set

Rasas of Rahat

Rafiqin isä - Rasas of Rahat

Bauda (Leila) of Rahat

Rafiqin emä - Bauda (Leila) of Rahat

Johnny of Rahat

Rafiqin isoisä - Johnny of Rahat