Qashani Thaqib an-Nazar

Noki 4 vee (c) Laura Elina Pasanen

Qashani Thaqib an-Nazar - 'Noki'
Synt. 30.5. 2006
Om. Johanna Männistö

Nykyään Noki-nimellä varustettu pojankoltiainen sai syntymässä lempinimen Nalle Puh. Se syntyi muiden sisarustensä tapaan takajalat edellä, ja kun se oli vasta vyötäröä myöden ulkona alkoi se jo tuskastumaan – tällä pojalla oli kiire maailmaan! Niinpä se asetti takajalat äitinsä vulvan molemmin puolin, ja auttoi itsensä maailmaan näin ponnistaen! Se oli kuin Nalle Puh juuttuneena kaninkoloon, siitä lempinimi ;D

Nokin paras näyttelytulos on ERI ja luokkasijoitus kasvattajatuomari Karn Hedbergiltä (Kashmani).

Noki perusterve uros, joka on silmätarkastettu toukokuussa 2009 (silmät puhtaat), sydänkuunneltu (ei sivuääniä) ja TgAA-testattu (negatiivinen) helmikuussa 2009. Se on myös MH-luonnekuvattu kesäkuussa 2009 (lue kuvausraportti TÄÄLTÄ).

Noki on isänä ainokaiselle Z-pennulleni Qashani Zafir al-Sahrawille.

(c) Jarna Ylönen

Noki omistaja Johanna Männistön sanoin:

NOKI - Nokka, syyrialainen karvaton Nokkaeläin, lärpätti nahkamaha, the surviver - on lunastanut paikkansa laumamme keskeisenä jäsenenä.

Se on koiralaumamme liikkeelle paneva voima, ydin, patteri. Se on energinen, itsepäinen ja vahvaluontoinen, mutta myös yhteistyöhaluinen sylisaluki. Nokia eivät portit tai ovet pitele - olihan se pentuna jo ensimmäinen joka onnistui kiipeämään pois pentulaatikosta ja sen jälkeen sohvalle ja sängylle. Kotona se liitelee kevyesti ilmavaran kera yli metristen koiraporttien niin tahtoessaan ja avaa suvereenisti eteisen oven kun tahtoo lenkille. Pennusta asti se on myös ollut suunnattoman puuhakas. Siinä missä 6vko iässä muut sisarukset liehuivat ihmisvieraiden luona helliteltävinä, Noki työllisti itseään tuntikaupalla kasvattajan kuistilla repien tehokkaasti koirapatjaa yhä pienemmäksi silpuksi. Koirapatjoja meni sitten kotonakin vaihtoon useampi samaisesta syystä, sekä muutakin materiaalivahinkoa kertyi, kuten kaikkien puisten kulmien pyöristämiset, tapahtui aina parin vuoden ikään asti. Yllättävän rauhallista oli aina silloin kuin tirppa taariainen suvaitsi nukkua - sen hetken ennenkuin energinen salukinalku heräsi ja pisti menoksi taas uudelleen.

Laumaamme kuuluu Nokin ohella kaksi afgaania, joista vanhempi, Rasmus, on auktoriteetti ja
nuoremmasta, Chocobosta, sukeutui Nokille mainio riekkukaveri. Chocon kanssa pistetään vapaana juosten menoksi niin että lumipenkat ja hiekkakuoppien seinämät raikaa ja tanner tömisee. Sanommekin niistä aina että häjyt tuloo.
Noki on laumastamme se kaikkein ihmisläheisin sylikoira, joka itsevarmasti änkeää itsensä sohvalle kaikkien liki, niin vieraidenkin, tuttujen kuin oman perheenkin. Mennessämme nukkumaan se myös punkee viereen, ja peiton alle varsinkin talvisin.
Sen mielestä ihmiset on yhtä kaikki ihania ja sen asenne elämään on muutenkin rohkea ja positiivinen. Sillä on vakaa perusluonne eikä se haasta riitaa muiden koirienkaan kanssa. Se puhuu mainiosti koiraa ja pyrkii kaikissa tilanteissa olemaan sovinnollinen vaikkei myöskään matele kenenkään edessä.

Ruoka on Nokille kaikki kaikessa - se on siinä suhteessa the survivor, jonka mielestä yksittäinen liiskaantunut tuolin alle vierinyt hernekin voi olla juuri se käänteentekevä osanen sen elämän ja kuoleman välillä. Se syö lähestulkoon mitä vaan ruokaa, ja onkin onneksi mallia jätemylly, jolle voi syöttää melkeen mitä vaan ilman että se kärsii vatsavaivoista. Me kutsumme sitä myös biologiseksi jäteimuriksi koska sen voi kutsua putsaamaan vaikka lattialle tippuneet minimaaliset leivänmurut ja se tekee tarkempaa työtä kuin mikään muu siivousväline!
Harmillista kyllä, Nokille kelpaavat lenkillä myös sen omat jätökset sekä kepit joita se kiskoo mennessään jopa pensaiden juurilta irti pureskeltaviksi.

Toinen nokin intohimo on riista. Se ajaisi mitä vaan elävää: jäniksiä, lintuja, kettuja, oravia.. Se vainuaa riistan ilmavainusta ja on valmis lähtemään samassa kun näköhavainto on tehty. Siksi varsinkin keväällä yksinkertainen iltapissitys-lenkkikin voi olla suunnatonta keskittymistä vaativa suoritus kun liikkeellä selvästi olisi niin paljon kiintoisia saaliita. Hauikset kasvaa hihnan toisessa(kin) päässä.

Nokin persoonallisia piirteitä ovat myös syyrialaismallinen kovaääninen haukottelu (kun tahdotaan jotain) ja nenällä tökkiminen (myös kun tahdotaan jotain), sekä pitkin lattiaa "hiihtäminen" etutassuillaan tönien myyrähyppy-malliin. Lisäksi se kerran illassa, mikäli ei suoraan viereen pääse nukkumaan, tahtoo viedä mukanaan jonkun omille ihmisille tuoksuvan vaatteen, jonka kanssa sitten voi paremman puutteessa heittää kerälle torkkumaan.

Nokin kanssa on käyty agilityn alkeiskurssi ja harrastetaan näyttelyitä sekä jonkun verran juoksutouhua - toistaiseksi Nokia ei vielä ole kiinnostanut juosta pelkän vieheen perässä, paitsi jos vieheeseen ripustaa mukaan pussissa kananpaloja niin sitten poju juoksee vaikka 480m radalla täysin moitteettomasti!
Aito riista olisi kuitenkin enemmän pojan mieleen kuin pelkkä plastiikkapussin tynkä.

 

(c) Johanna Männistö

 

isä:

Barak

imp. Syyria

Touman

Unknown
Unknown
Halma
Unknown
Unknown

emä:

Basma

imp. Syyria

Guru
Unknown
Unknown
Nasmah
Unknown
Unknown