Historiamme

Kivitorpan Grogga

Ensi kosketukseni salukeihin oli mummoni ansiota, sillä kahdeksanvuotiaana sain häneltä lahjaksi muutaman ruotsalaisen Kicki-kirjan. Kickillä oli kermanvärinen saluki Tazi, Saudi Arabian tuonti joka oli kirjojen varsinainen päähenkilö. Luin kuumeisesti Tazin elämästä, sen persoonallisuudesta ja juoksuharrastuksesta, sen pennuista ja niiden kasvatuksesta ja kuvittelin miltä tuntui sivellä niiden kantikkaita selkiä. Jokin siinä hurmasi minut täysin ja päätin tuolloin että jonain päivänä minustakin tulisi salukikasvattaja.

Koirankasvatus sinänsä ei ollut minulle uusi asia sillä sukuni on mäyräkoiraihmisiä. Kotonani syntyi useampi mäyräkoirapentue ja sain alusta asti olla mukana synnytyksissä ja koirien hoidossa. 15 vuoden ajan kasvukumppanini oli minua puoli vuotta vanhempi karkeakarvainen mäyräkoiranarttu Kivitorpan Grogga (Ali von Helvesiek x Black Spot Wyntermoon) joka teki kolme pentuetta enoni Berndt Åströmin Groggens kennelille (M-, P- ja S-pentueet). Grogga nukkui kanssani pinnasängystä lähtien ja oli minulle todellinen tuki ja turva, suurenmoinen persoona, jota vieläkin kaipaamme.

Groggan kuoltua perheemme oli ilman koiraa puolisen vuotta mutta eihän siitä mitään tullut, joten -87 luoksemme muutti pitkäkarvainen mäyräkoiranarttu Ahotorpan Valentiina, "Tiiti" (Waiki vom Felsenhugel x Ahotorpan Paola) ja -89 sen pentueesta jäi kotiin sen poika Amadeus eli "Tennari" (Comans Joonatan x Ahotorpan Valentiina).Tiiti ja Tennari saivat vuorostaan vahinkopentueen -95, josta minulla oli urokset Bacchus ja Balzac eli "Nando". Nando on jo siirtynyt vehreämmille metsästysmaille, ja Bacchus muutti uuteen kotiin 2004 - se ikävöi veljeään ja masentui, mutta uudessa kodissa mäykkykaverin kanssa se on nauttii jälleen elämästään. Äiti kasvattaa edellen mäyräkoiria, nyt lyhtkarvaisia kääpiösellaisia.

Kennelnimeni Qashani otin ensimmäisen salukini Akashan kuoleman jälkeen, sehän on suomalaisittain "(minun) Qashani". Arabiaksi qashani tarkoittaa porsliinia -kaunista, käytännöllistä ja hellävaroin käsiteltävää, aivan kuten salukikin.