Melik Jasiim

Melik Jasiim

Melik Jasiim
Imp. USA
Synt. 8.2.2009
Kasvattajat -
George & Mary Beth Rogers, Susan Schroeder & Lorraine Trenholm
Omistajat - Suvi Nielikäinen & Micaela Lehtonen

Vuosia sitten rakas ystäväni Mary Beth Rogers (Melik) näytti minulle ihastuttavan pikkuruisen nartun kuvan - nartun nimeltä Nazee, josta sittemmin on tullut maastovalio ja on mm. voittanut arvostetun Pyramid Cupin kahdesti. Nazee oli syntyjään Bokanista, Iranin Kurdistanista, mistä Cyrus Sattarzadeh (von Iransamin) toi sen Saksaan ja Mary Beth ja ystävänsä Susan Schroeder (Ash-Shi'ra) ja Lorraine Trenholm (Rataki) eteenpäin USA:han. Ihastuin päätä pahkaa ja varasin pennun siltä istumalta, mikäli sille aikanaan valikoituva uros olisi mieleeni.

Kolmisen vuotta myöhemmin Nazeen puolisoksi valittiin komea Melik I'saar, enkä olisi voinut olla tyytyväisempi valintaan. I'saar on komea uros, jonka sisarukset ja puolisisarukset ovat osoittaneet kykynsä OFC- ja maastokentillä ja sen vanhemmat olivat upeita Iranin tuonteja nekin: isä Sarban Iranin Kurdistanin Sanandajista ja emä Sheyda - mielestäni yksi kaikkien aikojen kauneimmista ja luonteeltaankin ihastuttavimmista salukeista - puolestaan Bokanista, kuten Nazeekin. Pentujen sukutaulu toisi siis yhteen kolme upeaa, länsimaisittain uutta iranilaista linjaa - mikäpä voisi olla parempaa!

Melik Jasiim

Nazee pyöräytti pentunsa helmikuussa 2009 ja valitsimme niistä punaisen mustamaskisen söpöliinin, Melik Jasiimin. Koska tuonnit ovat tyyriitä ja lompakkoni pohja tulee vikkelästi vastaan eikä omaan kotiinkaan voi kaikkia haalia, kysyin ystävältäni Suvi Nielikäiseltä kiinnostaisiko häntä lähteä mukaan tuontiprojektiin ja ryhtyä pikkumiehen emännäksi. Ilokseni Suvi innostui ajatuksesta. Kuolasimme kuukausien mittaan maililootiin kolahtavia valokuvia ja Jasiim sai kutsumanimen Firat.

Kun poju oli 6-kuinen, Mary Beth toi sen Saksaan ja minä kävin hakemassa sen sieltä. Firat kesti pitkän matkan monet vaiheet hienosti ja lähti Suomen päässä nätisti Suvin mukaan aloittamaan uutta elämäänsä whippettien kaverina. Kävi ilmi, että Firat oli älykäs jannu - se oppi nopeasti temppuja wipukoiden suorittamista seuraten ja kävi omatoimisesti viemässä Suville ruokamitan keittiöstä kun nälkä yllätti. Sen lempileluja oli hiiri, joka vedettiin käyntiin narusta vetämällä - sitä oli kiva jahdata ja ällistykseksemme Firat oppi itse, vierestä seuraten, vetämään hiiren käyntiin lisäjahtailuja varten.

Melik Jasiim

USA:ssa alkuperämaatuonnit eivät pääse AKC:n rekisteriin (jolleivät satu tulemaan 3 rekkaroidun sukupolven sukutaululla Bahrainista tai Israelista, jotka ovat FCI-maita), vaan ne käyvät läpi rotuunottoprosessiin, jonka läpäistyään ne voidaan rekisteröidä SPDBS:n (Society For the Perpetuation of the Desert Bred Saluki) rekisteriin. Vasta kun niillä on kolme sukupolvea rekisterissä, voidaan aavikkosalukeille saada AKC-rekisteröinti.

Firatilla eivät nämä ehdot täyttyneet, sillä ainoastaan sen vanhemmat ja isän puolen isovanhemmat olivat SPDBS-rekisterissä. SKL ei tunnusta SPDBS:n rekisteriä ja niinpä meillä oli edessä rotuunottoprosessi Suomessakin. Odotus oli pitkä, sillä prosessia ei voi aloittaa ennen kuin koira on täyttänyt 15 kk, minkä jälkeen Salukikerhon piti nimetä rotuunottotuomarit, piti löytää aika arvosteluille, saada rotukerhon lausunto ja vielä odottaa että asia käsiteltäisiin SKL:n jalostustieteellisessä toimikunnassa - ja joka välissä tietysti hermostuneina odoteltiin päästäänkö seuraavaan vaiheeseen. Lopulta suureksi iloksemme Firat läpäisi rotuunoton ja sai kuin saikin suomalaiset rekisteripaperit.

Melik Jasiim

Firat on käynyt kehässä, mistä se ei piitannut läheskään niin paljon kuin viehetreeneistä (Firat olisi kehässä tonottamisen sijaan paljon mielummin leikkinyt vapaana ihanien koirakavereiden kanssa), joista se on hyvin innoissaan. Maastokirjat on hankittu ja ratatreenit alkoivat lupaavasti, mutta lavan vanha vamma temppuilee välillä, joten Firat on keskittynyt kirmailemaan pelloilla ja metsissä vieheenajon sijaan. Heinäkuussa 2012 Firat kävi sydänultrassa (terve, harmiton 1/6 sivuääni) ja haaveissa olisi, että poju pääsisi isäksi 2014. Morsianehdokas on syyrialaissukuinen Vera eli Qashani Kasabi al-Badia.

Melik Jasiim

Suvi Firatista:

"Firat on iloinen, lempeä, ulospäin suuntautunut, hyvähermoinen, sopeutuva ja oppivainen, hyvät sosiaaliset taidot omaava saluki jolla on erinomainen elekieli. Sitä voisi kuvailla jokapaikan ja sään koiraksi, kulkuvälineissä ja kaupungilla otetaan lungisti, maalla  risut ja männynkävyt saa luvan väistyä Firatin juostessa korvat nurin päässä. Parasta sen mielestä on kaverikoirat (pupujen lisäksi). Firat on hyvin vietikäs, kestävä koira joka jaksaa väsymättä, olematta kuitenkaan kotona rauhaton. Vieraat vastaanotetaan hännän heilutuksin ja tassun paiskauksin. Sen seurassa tulee väkisinkin hyvälle tuulelle, sillä on aina pilke silmäkulmassa. Ihailen sen tapaa toimia eri tilanteissa.

Firat on hyvin vaivaton ja mutkaton peruskoira sen samalla ollessa alkukantainen ja itsenäinen. Se on ylittänyt kaikki odotukseni monella eri osa-alueella. Usein Firatista saatu palaute on sen iloisesta ulospäinsuuntautuneesta, oppivaisesta luonteesta  ja kyvystä sopeutua  eri tilanteisiin. Joskus  Firatin ollessa vapaana, yhtäkkiä havahdun katsoessani sen juoksua korvat hulmuten, se on juuri sellainen mistä lähes 20 vuotta haaveilin."

isä:

Melik I'saar

Sarban (imp. Iran)
tuntematon
tuntematon
Sheyda (imp. Iran)
tuntematon
tuntematon

emä:

Nazee
(imp. Iran)

tuntematon
tuntematon
tuntematon
tuntematon
tuntematon
tuntematon

Melik I'saar

Firatin isä - Melik I'saar
Kuva: Mary Beth Rogers

Nazee

Firatin emä - Nazee
Kuva: Paul Domski

Sarban, Sheyda & Nazee

Firatin isoisä, isoäiti ja emä - Sarban, Sheyda & Nazee
Kuva: Mary Beth Rogers